Gymnos firar 100 år i år!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymnastikföreningen Gymnos
GLÄDJE ♥ KUNSKAP ♥ GEMENSKAP

Vår förening fyller 100 år!

 

Torsdagen den 4 oktober 1923 genomförde får förening den allra första gymnastikträningen i Västra skolans gymnastiksal. Träningen leddes av Karin Johansson-Jönsson. Den kvinnliga gymnastiken var då en underavdelning till GK Aktiv som hade stiftats året före, 1922.

Vår historia

 

Redan år 1923 såg vår förening dagens ljus. Lisa Sundkvist ansåg att även flickor skulle få göra gymnastik och torsdagen den 4 oktober 1923 hade man den första gymnastikövningen i Västra skolans gymnastiksal. Övningen leddes av Karin Johansson-Jönsson. Den kvinnliga gymnastiken var då en underavdelning till GK Aktiv som hade stiftats året före, 1922.

 

Den 18 september 1929 bytte föreningen namn till Gymnastikföreningen Gymnos och blev en del av Dalarnas Gymnastikförbund. Föreningens första ordförande var Karin Nordin. 

 

Medlemsantalet har under årens gång varierat från som lägst ca 10 personer till verksamhetsåret 1979/80 då antalet registrerade medlemmar var så högt som 2185 gymnaster. I den siffran räknas även vuxenmotionärer. Numer är föreningens storlek ganska konstant runt ungefär 700 barn- och ungdomar.

 

Från mitten av 1950-talet och många år framåt blev Gymnos i praktiken synonymt med Majbritt och Nils-Olof ”Nickus”  Sundin. Nickus var tränare, ledare och ordförande under denna mycket framgångsrika period. Den ”Gymnos-anda” som då skapades lever än idag kvar i föreningen. Ett stort antal gymnaster som varit aktiva gymnaster har blivit mycket duktiga tränare och förebilder för sina yngre kamrater.

Föreningen har under alla år bedrivit sin verksamhet i det som tidigare var Falu Stad. I de gamla socknarna: Sundborn, Bjursås, Vika osv har föreningen inte bedrivit verksamhet. Under en kortare period hade vi barngymnastik i Sundborn men idag bedrivs denna verksamheten av annan förening.

 

Verksamheten omfattar allt från mamma-pappa-barn-grupper till elitgymnastik som kan variera över tid beroende på medlemmarnas behov. Under de flesta åren har ett tätt samarbete med GK Aktiv inneburit att även motionsgymnastik för vuxna har stått på programmet.

Föreningen har genom deltagande i stora internationella gymnastiska sammanhang blivit kända för en hög kvalitet på både aktiva och ledare. Senast deltog föreningen vid Gymnaestradan i Dornbirn, Österrike, 2007.

 

Varje år sedan 1973 har den stora juluppvisningen ”Galan” i början av december varit en höjdpunkt där alla aktiva gymnaster har fått visa upp sina färdigheter för en entusiastisk publik. Denna tradition är unik där föreningen har som målsättningen är att kunna fortsätta många år till.

Sedan 1986 har det årligen arrangerats ett sommarläger för barn i ålder 6-12 år. Detta har genomförts i Slätta gymnastikhall men genomförs sedan 2015 i Gymnastikhallen på Lugnet. Ledare är våra egna "äldre" gymnaster som tillsammans med erfarna ledare har fått chansen att prova på eget ledarskap och som i många fall leder till att vår verksamhet kan fortsätta framöver.

 

Föreningen har skapat många duktiga individuella gymnaster, den främsta är Maria Granström som vann SM 1984 och 1985 och NM 1985 i

 

Artistisk gymnastik och som också deltagit i landslaget flera gånger och i ett OS 1984.

 

Inom truppgymnastik tillhörde GF Gymnos Sverigeeliten på 1980 och 1990-talet, 1983 vann Gymnos-flickorna SM och 1984-87 vann Gymnosflickorna SM och NM.

 

1992 blev klubben inofficiella Europamästare. 1990 och 1999 vann flickorna återigen SM i Truppgymnastik, 1999 även NM och ett JSM-silver.
I början på 2010-talet hade klubbens duktiga manliga truppgymnaster framgång, tävlandes för Gävles Mixedlag, där det blev silver i SM. Under de senare åren har de manliga truppgymnasterna visar stora framsteg med bland annat deltagande i landslaget och medaljer på EM 2018.