☆ VI HAR EN NY ORDFÖRANDE ☆
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymnastikföreningen Gymnos
GLÄDJE ♥ KUNSKAP ♥ GEMENSKAP

Vår förening är över 100 år!

 

Gymnastikföreningen Gymnos firar 100 år av glädje, kunskap och gemenskap! Föreningens historia sträcker sig tillbaka till 1923, då den första gymnastikträningen hölls i Västra skolans gymnastiksal under ledning av Karin Johansson-Jönsson. Från början var kvinnlig gymnastik en underavdelning till GK Aktiv. År 1929 ändrades föreningens namn till Gymnastikföreningen Gymnos och blev en del av Dalarnas Gymnastikförbund, med Karin Nordin som den första ordföranden.

 

Under åren har föreningen upplevt variationer i medlemsantalet, med som lägst cirka 10 medlemmar och som högst över 2 000 gymnaster. Idag har föreningen en stabil medlemsbas på cirka 700 barn och ungdomar. En viktig period för Gymnos var från mitten av 1950-talet till 1980-talet, då Majbritt och Nils-Olof "Nickus" Sundin var centrala för föreningens framgång. Många av de gymnaster som tränade under denna tid har sedan blivit tränare och förebilder för nya generationer.

 

Gymnastikföreningen Gymnos har genom åren deltagit i internationella gymnastikevenemang och blivit känd för sin höga kvalitet på både aktiva gymnaster och ledare. Föreningens verksamhet sträcker sig från familje- och barngrupper till tävlingsgrupper inom både artistisk gymnastik och truppgymnastik. En viktig tradition är den årliga Julgalan, en uppvisning där alla föreningens aktiva gymnaster får visa upp sina färdigheter inför en entusiastisk publik.

 

Utöver träning och tävling har Gymnos även fokuserat på ledarskapsutveckling. Sedan 1986 har sommarläger arrangerats för barn i åldrarna 6-12 år, där äldre gymnaster har möjlighet att prova på ledarskap. Föreningen har även fostrat talangfulla individuella gymnaster, som Maria Granström som vann SM och NM inom artistisk gymnastik och deltog i OS.

 

Genom hela sin historia har Gymnastikföreningen Gymnos varit en viktig del av det lokala idrottslivet i Falu stad. Trots förändringar i samhället och gymnastikens utveckling har Gymnos behållit sin "Gymnosanda" av glädje, kunskap och gemenskap. I samband med jubileet vill föreningen hylla alla medlemmar, både tidigare och nuvarande, för deras engagemang och bidrag till föreningens framgång. Gymnos ser fram emot att fortsätta sin resa mot 100 nya år och fortsätta utveckla verksamheten för framtida generationer av gymnaster.

Vår historia

 

Gymnastikföreningen Gymnos grundades redan år 1923 av Lisa Sundkvist, som ville ge flickor möjligheten att utöva gymnastik. Den 4 oktober 1923 hölls den allra första gymnastikövningen i Västra skolans gymnastiksal, under ledning av Karin Johansson-Jönsson. Vid den tiden var kvinnlig gymnastik en del av GK Aktiv, som grundades året innan, 1922.

 

Föreningen bytte namn till Gymnastikföreningen Gymnos den 18 september 1929 och blev en del av Dalarnas Gymnastikförbund. Karin Nordin blev föreningens första ordförande.

Medlemsantalet har varierat genom åren, med lägst cirka 10 medlemmar och som mest över 2 000 gymnaster under verksamhetsåret 1979/80, inklusive vuxenmotionärer. Numera ligger föreningens storlek stabilt runt 700 barn och ungdomar.

 

Från mitten av 1950-talet och under många år blev Gymnos känt för sitt framgångsrika ledarpar Majbritt och Nils-Olof "Nickus" Sundin. Nickus var tränare, ledare och ordförande, och under denna period skapades den "Gymnosanda" som fortfarande lever i föreningen idag. Många tidigare gymnaster har blivit tränare och förebilder för de yngre generationerna.

 

Föreningens verksamhet har genom åren varit lokaliserad till det som tidigare var Falu Stad, medan de gamla socknarna Sundborn, Bjursås och Vika inte har haft någon Gymnos-verksamhet. Under en kort period fanns barngymnastik i Sundborn, men idag bedrivs den verksamheten av en annan förening.

 

Verksamheten sträcker sig från mamma-pappa-barn-grupper till elitgymnastik, och den anpassas över tid efter medlemmarnas behov. Ett nära samarbete med GK Aktiv har även inneburit att motionsgymnastik för vuxna har funnits på programmet.

 

Gymnos har blivit känt för sin höga kvalitet på aktiva gymnaster och ledare genom deltagande i stora internationella gymnastikevenemang. Senast deltog föreningen vid Gymnaestradan i Dornbirn, Österrike, år 2007.

 

Sedan 1973 har den årliga Julgalan varit en höjdpunkt där alla aktiva gymnaster får visa upp sina färdigheter inför en entusiastisk publik. Denna tradition är unik, och föreningen strävar efter att den ska fortsätta i många år framöver.

 

Sedan 1986 har det årligen anordnats sommarläger för barn i åldern 6-12 år. Tidigare hölls lägret i Slätta gymnastikhall, men sedan 2015 hålls det i Gymnastikhallen på Lugnet. Ledarna är äldre gymnaster inom föreningen, som tillsammans med erfarna ledare har möjlighet att prova på ledarskap, vilket bidrar till att föreningens verksamhet kan fortsätta även i framtiden.

 

Gymnos har frambringat många duktiga individuella gymnaster, och den mest framstående av dem är Maria Granström. Hon vann SM år 1984 och 1985 samt NM år 1985 inom artistisk gymnastik. Hon har också representerat landslaget vid flera tillfällen och deltog i OS år 1984.

 

Inom truppgymnastik tillhörde Gymnastikföreningen Gymnos Sverigeeliten under 1980- och 1990-talet. 1983 vann Gymnos-flickorna SM, och från 1984 till 1987 vann de både SM och NM.

1992 blev klubben inofficiella Europamästare. År 1990 och 1999 vann flickorna återigen SM i truppgymnastik, 1999 även NM och ett JSM-silver.

 

Under början av 2010-talet nådde klubbens duktiga manliga truppgymnaster framgång genom att tävla för Gävles Mixedlag, där de vann silver i SM. Under de senaste åren har de manliga truppgymnasterna visat stora framsteg, inklusive deltagande i landslaget och vinst av medaljer på EM år 2018.