Historia

Redan år 1923 sågs början till vår förening dagens ljus. Lisa Sundkvist ansåg att även flickor skulle få göra gymnastik och torsdagen den 4 oktober 1923 hade man den första gymnastikövningen i Västra skolans gymnastiksal. Övningen leddes av Karin Johansson-Jönsson. Den kvinnliga gymnastiken var då en underavdelning till GK Aktiv som hade stiftats året före, 1922.

Den 18 september 1929 bytte föreningen namn till GF Gymnos och blev en del  i Dalarnas Gymnastikförbund . Föreningens första ordförande var Karin Nordin.

Medlemstalet har under årens gång varierat från som lägst ca 10 personer till verksamhetsåret 1979/80 då antalet registrerade medlemmar var så högt som 2185 gymnaster. I den siffran räknas även vuxenmotionärer. Numer är föreningens storlek ganska konstant runt ca 400-500 barn och ungdomar.

Från mitten av 1950-talet och många år framåt blev Gymnos i praktiken synonymt med Majbritt och Nils-Olof ”Nickus”  Sundin. Nickus var tränare, ledare och ordförande under denna mycket framgångsrika period. Den ”Gymnos-anda” som då skapades lever än idag kvar i föreningen. Ett stort antal gymnaster som varit aktiva gymnaster har blivit mycket duktiga tränare och förebilder för sina yngre kamrater.

Föreningen har under alla år bedrivit sin verksamhet i det som tidigare var Falu Stad. I de gamla socknarna, Sundborn, Bjursås, Vika osv var det ingen verksamhet. Dock har vi numer förmånen av att ha flickgymnastik i Sundborn.   Verksamheten har omfattat allt från mamma-pappa-barn-grupper till elitgymnastik. Under de flesta åren har ett tätt samarbete med GK Aktiv inneburit att även motionsgymnastik för vuxna har stått på programmet.   Föreningen har genom deltagande i stora internationella gymnastiska sammanhang blivit kända för en hög kvalitet på både aktiva och ledare. Senast deltog föreningen vid Gymnaestradan i Dornbirn, Österrike, 2007.

Föreningen har haft gymnaster med på de flesta nivåer i olika tävlingssammanhang. Ett par av våra ”största” AG-gymnaster är Maria Granström och Karolina Bohman.

Varje år sedan 1973 har den stora juluppvisningen ”Galan” i början av december varit en höjdpunkt där alla aktiva gymnaster fått visa upp sina färdigheter för en entusiastisk publik. Denna tradition är vi unika med och målsättningen är att fortsätta många år till.

Sedan 1986-87 har det årligen arrangerats ett "Slättaläger" för barn 6-12 år. Ledare har varit våra egna "äldre" gymnaster som tillsammans med erfarna ledare fått chansen att prova på eget ledarskap.

Idag omfattar vår verksamhet barngymnastik, flickgymnastik (trupp och artistisk) samt pojkgymnastik (trupp) från 6 år och uppåt.

Våra gymnaster tävlar på distrikts- region och nationell nivå.

Det finns inget album kopplat till denna sida.

Kansliets öppettider:

Tisdag-fredag kl 08.30-12.30

Kansliet är bemannat även andra tider än ovanstående, önskar du kontakt andra tider maila till This is a mailto link.

Vi söker dig som vill bli ledare. Läs mer här!

Klicka här för att komma till blanketter för ledararvoden och utlägg

Besök oss på Facebook

fb_icon_325x325